Pivní Dort pro 4 osoby
Pivní dort pro 4 osoby
Tento recept jsem dostal od jedné učitelky ze Základní školy v Kostelní Lhoty, kam mě odvází Jan Zouklík a fotím patování v rámci Se školou na golf
Toto mě napsal pan Jan Zoulík do e-mailu když mě tento recept poslal a já jsem ho přepsal.
Dobrý den pane Hradecký,
ještě jednou Vám děkujeme za pěkné fotky.
Musím říct, že si patování bez Vás už ani nedokážeme představit.
Příprava 20 minut pečení 35 minut chlazení 3 hodiny
Na Korpus
110 g změklého másla + trocha na vymazání forem
280 g přírodního krupicového cukru
2velká vejce
180 g hladké mouky
¼ lžičky prážku do pečiva
1 lžička jedlé sody, jemné
Mleté ( prodávají též drogerie )
50 g tmavého kakaa
200 ml tmavého piva
Na krém
220 g prosátého moučkového cukru
100 g změklého másla
4 lžíce tmavého piva
220 g tmavé čokolády ( nejlépe s 50 – 55% obsahem kakaové hmoty), nalámané na kousky
50 g mletých vlašských ořechů
Na ozdobu
8 polovin vlašských ořechů kakao na poprášení
1
Troubu předehřejeme na 180. Horkovzdušnou na 160 stupňů. Dvě koláčové formy o průměrů 20 cm lehce vymastěte a dna vyložte kolečkem pečicího papíru. Papír rovněž lehce potřete máslem
2
máslo a cukr utřete do pěny ( směs nabude a zbělá). Postupně zašlehávejte vejce. Mouku, sodu a prášek do pečiva spolu prosijte, kakao a pivo prošlehejte v misce. Do našlehaných vajec teď postupně ( a střídavě) zašlehávejte mouku a kakao s pivem. Hotovou směs pak rozdělte na dvě části.
3
Těsto rozdělte do forem, povrch uhlaďte a formy vložte do trouby. Na střední příčku. Pečte asi pětatřicet minut. Korpusy by měly být na povrchu hladké a na dotek pružné, trochu se odtáhnou od stěn formy. Nechte korpusy pět minut chladnout ve formě, pak je vyklopte na mřížku a stáhněte papír.
4
Na krém prošlehejte cukr s máslem a postupně přilévejte pivo. Čokoládu rozpuste v misce, postavené na hrnec s mírně vroucí vodou. Rozpuštěnou čokoládu opatrně zašlehejte k cukru s máslem. Třetinu směsi oddělte a zašlehejte do ni mleté ořechy.
5
Směsi spojte korpusy a zbylým krémem potřete vršek dortu. Nahoře ho ozdobte ořechy a poprašte kakaem. A teď přijde to nejtěžší: nechte dezert aspoň hodinu chladit, aby poleva zpevněla